Danimarka, yeni AB Yapay Zeka Yasası’na uygun olarak yapay zekanın sorumlu kullanımı için bir çerçeve geliştirdi. Microsoft’un desteklediği bu çerçeve, şirketlere güvenli ve düzenlemelere uygun bir yapay zeka uygulama kılavuzu sunarken, özel ve kamu sektörleri arasındaki iş birliğini de teşvik ediyor.
Çarşamba günü, Danimarka, Avrupa Birliği’nin yeni Yapay Zeka Yasası’na uyumlu bir şekilde yapay zekanın (AI) kullanımına yönelik bir çerçeve sundu. Bu çerçeve, büyük Danimarka şirketlerinin oluşturduğu, hükümet destekli bir ittifak tarafından, IT danışmanlık şirketi Netcompany’nin liderliğinde ve Microsoft’un desteğiyle geliştirildi.
“Kamusal ve Özel Sektörde AI Asistanlarının Sorumlu Kullanımı” adıyla yayımlanan bu beyaz bülten, yapay zekanın düzenlemelere uygun şekilde kullanılabilmesi için “en iyi uygulama örnekleri” sunmaktadır.
Bu rehber, aynı zamanda şirketleri tüketicilere “güvenli ve güvenilir hizmetler” sunmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Çerçeveyi benimseyen kuruluşlar arasında Danimarka Dijital Hükümet Ajansı, merkezi ticaret sicil ofisi (CVR) ve emeklilik kurumu ATP gibi önemli ortaklar bulunmaktadır.
Bu çerçevede, kamu ve özel sektörlerin nasıl iş birliği yapacağı, AI’nın topluma nasıl uygulanacağı, Yapay Zeka Yasası ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile uyumluluk, risklerin ve önyargıların azaltılması, AI uygulamalarının ölçeklendirilmesi, veri güvenliği ve personel eğitimi gibi konulara yönelik yönergeler bulunmaktadır.
Netcompany CEO’su André Rogaczewski, beyaz bültende belirlenen koşulların özellikle finansal hizmetler gibi yüksek derecede düzenlemeye tabi sektörlerdeki şirketleri hedeflediğini söyledi. CNBC’ye yaptığı açıklamada, çerçevenin temel sorusunu şu şekilde ifade etti: “Sorumlu AI kullanımını nasıl ölçeklendirebiliriz?”
AB Yapay Zeka Yasası Nedir?
AB Yapay Zeka Yasası, şirketlerin yapay zekayı geliştirme, kullanma ve uygulama biçimlerini düzenlemeyi amaçlayan tarihi bir yasadır. AB ülkeleri, yasama organları ve Avrupa Komisyonu tarafından Mayıs ayında onaylanan yasa, Ağustos ayında yürürlüğe girdi.
Bu yasa, AI teknolojilerini risk seviyelerine göre farklı kategorilerde düzenlemektedir. Bu, yapay zeka uygulamalarının risk seviyelerine göre farklı şekilde ele alındığı anlamına gelir. Dünya genelinde bu ölçek ve kapsamda çıkarılan ilk büyük yapay zeka yasası olarak, şirketlere AB çapında uyumlu bir düzenleyici çerçeve altında şeffaflık sağlamaktadır.
Kurallar teknik olarak yürürlükte olsa da tam olarak uygulanması zaman alacaktır. Yasanın çoğu hükümleri – OpenAI’in ChatGPT’si gibi genel amaçlı AI sistemlerine yönelik kurallar da dahil olmak üzere – ancak 2026 yılına kadar, iki yıllık geçiş sürecinin sonunda uygulanmaya başlayacaktır.
Danimarka Dijital İşler Bakanı Caroline Stage Olsen, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Özel ve kamu sektörlerinin AI’ı geliştirme ve kullanma konusunda başarılı olması, işletmelerimizin